Yardım Merkezi

Yeme bozukluğu belirtileri nelerdir?

Yaşamı tehdit edebilecek kadar ciddi şikayetlere yol açabilen yeme bozukluklarının belirtileri türlerine göre değişiklik göstermektedir.

  • Anoreksiya Nervoza belirtileri; yemek seçeneklerini kısıtlamak, yoğun bir kilo alma korkusuna sahip olmak, zayıf olunmasına rağmen kilo almaktan kaçınmak için çeşitli davranışlarda bulunmak, sağlıklı kiloya erişmek için isteksizlik, çarpık vücut imajına sahip olmak şeklindedir.
  • Bulimia Nervoza belirtileri; sürekli yemek yeme isteği, vücut ağırlığı ile ilgili endişeler, kilo alma korkusu, aşırı yemekten sonra suçluluk duymak, sosyal aktivitelerden uzaklaşmak, depresyon veya anksiyete, tüketilen yiyeceğin miktarını veya türünü kontrol edememe hissi şeklindedir.
  • Tıkınırcasına yeme bozukluğunun belirtileri; yemek yerken kontrolden çıkma hissi, çarpık beden imajına sahip olma, obezite, aç değilken bile çok yemek yeme, gereğinden fazla yeme olarak kendini gösterebilmektedir.
  • Pika belirtileri; mide bulantısı, kramp, kabızlık, ishal, bağırsak tıkanıklığı, enfeksiyon şeklindedir.
  • Geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu belirtileri; kilo kaybı, yiyeceklerin tekrar çiğnenmesi, çatlamış dudaklar, hazımsızlık, mide kramplarıdır.
  • Kaçıngan-Kısıtlayıcı Gıda Alımı Bozukluğu belirtileri; yiyeceklere denemeye karşı isteksizlik, belirli yiyeceklerle karşılaşıldığında kusma veya boğulma korkusu, gıda kokularına, tatlarına veya sıcaklıklarına karşı duyulan hassasiyet, bazı besin gruplarından kaçınma (örneğin boğulma korkusu nedeniyle katı ve büyük gıdalar), kilo kaybı ve kilo alamama, sosyal durumlardan kaçınma, yemek yeme zamanlarında anksiyete, yiyecek seçimlerinden dolayı yargılanma korkusu olacak şekilde kendini göstermektedir.

Bir yeme bozukluğu ne kadar erken fark edilirse düzelme şansı da o kadar artar. Yeme bozukluklarının erken sinyallerini tanımak, tedavinin hızında ve etkisinde inanılmaz bir fark yaratabilir.

Diğer alakalı sorular

İyi hissetmek için ilk adımı şimdi at