Uyku Bozukluğu Nedir?
Uyku bozukluğu, normalden farklı uyku düzeni veya kalitesi olarak tanımlanır. Belirtileri arasında zorlukla uykuya dalma, uykuyu sürdürmede zorluk, sık sık uyanma, erken uyanma, yorgunluk ve performans düşüklüğü yer alır.
Uyku Bozukluğu Neden Olur?
Stres, kaygı, depresyon, fiziksel sağlık sorunları, çevresel faktörler ve yaşam tarzı alışkanlıkları uyku bozukluğuna neden olabilir.
Uyku Bozukluğu (Insomnia) Belirtileri Nelerdir?
Uykuyu başlatmakta zorluk (uykuya dalma güçlüğü), çok erken uyanmak sonra tekrar uykuya dalamamak, gece boyunca sık sık uyanmak ve gün içerisinde sinirlilik olması, uyandıktan sonra ve gün içerisinde yorgun hissetmek, gün içerisinde hata ve kaza yapma sayısında artış, olayları anımsamada güçlük çekmek bu belirtiler arasındadır.
Ne Kadar Uyumalıyız Ve Uyumazsak Ne Olur?
Yetişkinlerin 7-9 saat, gençlerin ise 8-10 saat uyuması önerilir. Yetersiz uyku, odaklanma güçlüğü, hafıza sorunları, ruh hali değişiklikleri gibi sorunlara yol açabilir.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelir. Bu durum gece boyunca tekrarlayabilir. Eğer kişinin, bir saatlik zaman diliminde beşten fazla kez solunumu durmuşsa o kişiye uyku apnesi tanısı konulabilir. Kişi sabah uyandığında yorgun ve dinlenmemiş hisseder. Gün içerisinde dikkatsizliğe de neden olabilmektedir. Aşırı kilolu, yüksek sesle horlayan, hipertansiyon hastası, burun ya da boğaz bozuklukları olan kişilerde daha yaygın olarak görülür. Uyku apnesi teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
Uyku Bozukluğu İle Baş Etme Konusundaki Öneriler Nelerdir?
Uyku bozukluklarıyla baş etmek için düzenli uyku programı oluşturmak, rahatlama tekniklerini kullanmak, uyku ortamını iyileştirmek, kafein ve alkol tüketimini sınırlamak önemlidir. Ayrıca, altta yatan nedenleri belirlemek için bir sağlık uzmanına başvurmak gerekebilir.
Uykusuzluk İçin Hangi Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?
Aşırı horlama, zorlu nefes alma, aralarda nefes durması durumlarında ve bazı önlemleri almanıza rağmen uyku kalitesinin iyi olmadığı ve gün içinde uykulu olma durumlarında doktora görünmeniz gerekir. Merkezi birçok hastanede içinde uyku laboratuvarı bulunan nöroloji, KBB, göğüs hastalıkları bölümlerine başvurulduğunda kişinin gece uyurken kaç kez uyandığı, kaç kez horladığı, kaç kez kısa solunum durmalarının olduğu çeşitli yöntemlerle ortaya konulabilen ve bu durumların tanısı ve tedavisinin yapılabildiği merkezler vardır.
Uyku bozukluğu ile birlikte kalp hastalığınız da varsa (gece nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı vs gibi şikayetlerde) öncelikle kardiyoloğa görünmek faydalı olacaktır. Uykusuzluk, psikolojik faktörlerden de kaynaklanabilir ve bu nedenle psikiyatristler, uyku sorunlarının müdahelesinde altta yatan bir organik rahatsızlık olmadığında önemli bir rol oynamaktadırlar. Psikiyatristler, uyku sorunlarına neden olan altta yatan psikiyatrik hastalıkların tanısını koyabilir ve uygun iyileştirme yöntemleri planlayabilirler
Uyku Bozukluğu (Insomnia) Tedavisi Nedir?
İyileştirme yöntemleri arasında psikoterapi, ilaç kullanımı, uyku hijyeni eğitimi ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. En uygun iyileştirme yöntemini belirlemek için bir uyku uzmanına danışmak önemlidir.