Panik Bozukluğu yenmek için ilk adımı şimdi at

Panik Bozukluk

Panik Bozukluk, ani ve beklenmedik şekilde ortaya çıkan yoğun korku ve dehşet nöbetleriyle hayatı altüst eden bir anksiyete bozukluğudur. Kalp çarpıntıları, nefes darlığı, terleme ve baş dönmesi gibi fiziksel belirtilerle kendini gösteren bu ataklar, kişiyi adeta bir ölüm korkusuyla yüz yüze getirir. Günlük yaşamın sıradan anlarında bile patlak verebilen bu nöbetler, bireylerin sosyal hayatını, iş performansını ve genel yaşam kalitesini derinden etkiler.

Panik Bozukluk Nedir?

Ani ve yoğun korku veya endişe hissiyle belirginleşen tekrarlayıcı panik ataklarla karakterizedir. Bu ataklar genellikle beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar ve kişinin kontrolünü kaybettiği veya ölüm korkusuyla başa çıkamadığı hissini tetikler. Fiziksel semptomlar arasında kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme, titreme, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi semptomlar bulunur. Panik ataklar, genellikle kısa sürelidir ancak kişide uzun süreli bir endişe ve kaygı durumuna neden olabilirler.

Panik Bozukluk Belirtileri Nedir?

Ataklar aniden başlar ve giderek şiddetlenir. Genellikle 10-30 dk arası sürer ve kendiliğinden sonlanır.  Nadiren daha uzun sürdüğü görülebilir. Diğer belirtiler ise; çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı atması, göğüs ağrısı, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı ya da boğulma hissi, baş dönmesi, sersemlik, baygınlık hissi, uyuşma yada karıncalanma, üşüme ürperme ya da ateş basması, bulantı, karın ağrısı, titreme, sarsılma hissi, kendisinin veya etrafının değişik olduğu algısı, tuhaf hissetme, kontrolünü kaybetme veya çıldırma korkusu, ölüm korkusu şeklindedir. Bu belirtilerden birkaç tanesinin sizde ortaya çıkmaya başladığını hissederseniz böyle bir bozukluk olabileceği ile ilgili şüphelenmeli ve profesyonel bir destek için başvurmalısınız. 

Panik Bozukluğu Neden Olur?

Panik bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, beyin kimyasındaki dengesizlikler, stres ve travmatik yaşam olayları gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Ayrıca, çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimlerin panik bozukluğu riskini artırabileceği gözlemlenmiştir.  İyileştirilmeyen ve zamanla kronik hale gelen bu bozukluk depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu ve agorafobi gibi çeşitli başka psikiyatrik problemlere de sebep olabilir.

Panik Bozukluğu Bazı Başka Hastalıkları Tetikleyebilir Mi?

Panik bozukluğu olan bireyler genellikle diğer ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkilidir. Özellikle agorafobi gibi belirli fobilerle birlikte sıkça görülür. Agorafobi, kalabalık yerler veya kaçış imkanının sınırlı olduğu durumlardan kaçınma korkusu olarak tanımlanır ve panik ataklarının sıklığını artırabilir.

Doğru Bilinen Yanlışlar Nedir?

Panik bozukluğu kesinlikle ölüme, çıldırmaya ya da felç olmaya yol açan bir hastalık değildir. Geçirdiğiniz panik atak sonucunda korkularınızla baş edebilmek için kalp, tansiyon, çarpıntı ilacı, vitamin, sakinleştirici kullanılmamalıdır. Sadece doktorunuzun önerdiği ilaçları ve önerdiği dozda kullanmalısınız. O günkü iyi veya kötü olmanıza göre ilaç kullanımında değişiklik yapmamalısınız. Tamamen iyileşseniz bile doktorunuza danışmadan tedaviyi kesmeyiniz.

Tedavisi Mümkün Mü?

Bilişsel davranışçı terapi (BDT), panik ataklarına karşı etkili bir yaklaşımdır. BDT, kişinin korkularını anlamasına, yanlış inançlarını değiştirmesine ve korkularıyla başa çıkma becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. İlaç kullanma yöntemi de kullanılabilir; antidepresanlar ve anksiyolitikler panik atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Bazı durumlarda, ilaç kullanımı ve psikoterapi birlikte kullanılır. Ayrıca, yaşam tarzı değişiklikleri, stres yönetimi teknikleri ve gevşeme egzersizleri gibi destekleyici tedaviler de iyileşme sürecine eklenerek iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Panik Bozukluk tedavisi alan danışan yorumları

Ben bir ilçede yaşıyorum. Şikayetlerim asansörde 20 dakika kapalı kaldıktan sonra başladı. daha sonra yalnız araba sürememeye, şehirlerarası yol gidememeye başladım. Sanki yolun en ortasında o kriz gelirse kim yetişecek, ambulans ne kadar zamanda gelecek diye tehlikeli olabileceğini düşündüğüm durumlara kendimi sokmamaya başladım. En sonunda hastaneye yakın olan evim dışında bir yerde kalamaz ve işimin dışında bir yere gidemez oldum. Çocuklarım da eşim de “senin yüzünden hiçbir şey yapamıyoruz” demeye başlamışlardı. Bu da bana hem vicdan azabı hissettiriyordu, hem de evliliğimin çatırdamaya başladığını görebiliyordum. Ama yine de ben de onlara kırılıp agresifleşiyordum. Tüm bu kısır döngüden çıkış buradaki terapistim sayesinde oldu. Panik tedavim henüz bitmiş değil, hala çocuklarla babaları olmadan il merkezine arabayla gidemiyorum mesela, ama ruhsal olarak çok daha iyiyim, kendime ve aileme kızmıyorum. 

Daha önce hastanede bana panik bozukluğum olduğunu söylemişlerdi. Uzunca bir süre ilaç kullanmıştım kendimi iyi hissettiğim için ilaç kullanmayı ve doktora gitmeyi bırakmıştım, açıkcası daha iyiydim, ama son zamanlarda ufak bir tartışmadan sonra bile ataklarım hemen tetiklenmeye başladı. Hasta olduğumda hastaneye gitmekten çok çekiniyorum, çünkü iğne vurdurmam gerekirse bunu yapamayacağımı biliyorum böyle durumlarda hemen kalbim çarpmaya başlıyor hatta covid aşısı yaptırırken kendimden geçtim. Hastaneye de gitmek istemediğim için, internette gördüğüm  Uzman terapiye başvurmaya karar verdim. Randevumu aldım, randevu almak kolay oldu, ilk seans da rahat geçti. Terapinin faydasını gördüm ve devam ediyorum. Daha rahatım, ataklarımı tekrar kontrol edebilir hale geldim. Ailem de ben de iyileşmemin farkındayız. Çok teşekkür ederim.

Hani derler ya başına gelmeden bilinmez diye yaşadığım panik atak da aynen o şekilde, artık atakları düşündükçe bile kendimi o kadar çaresiz ve güçsüz hissediyorum ki. Eşim uzman desteği almam gerektiğini söyledi ve randevu oluşturduk iyi ki de oluşturmuşum, bu zamana kadar birçok kez panik atak geçirdim ama en son atak bir türlü geçmedi, bir türlü rahatlamadım, taki terapiye başlayana kadar. Bir kaç seansdan sonra ancak tümüyle rahatlayabildim ama tekrar atak olur mu diye kaygılanmam yine de geçmemişti, ama terapistimin sayesinde bir kaç seans sonra o da geçti. Bu defa çok zorladı beni. Neyse şimdi terapistimle tekrar atak olmaması ya da atak tekrar olursa nasıl yaklaşmam gerektiği ile ilgili çalışıyoruz. İster bir defa panik atak geçirmiş olun ister benimki gibi birçok kez geçirmiş olun yardım almak isteyen herkese burayı tavsiye ediyorum. Terapistinize güvenirseniz gerçekten başarıyorsunuz.

İşim gereği çok stresli bir hayatım var ayrıca çocukken yaşadığım travmalardan dolayı gündelik hayatta da sakin kalmakta güçlük çekiyordum. Dikkat etmeye çalışsam da elimde olmadan belki de gereğinden fazla tepkiler verebiliyor, her konuda panik yaparak hayatımı çok zor bir hale getiriyordum. Son dönem kaygılarım o kadar arttı ki bir kaç kez atak geçirdim. Acile gittim, tetkik tahlil bir şeyim çıkmadı, acilde panik atak geçiriyorsun dediler. Otururken birden kalbim o kadar hızlı atıyordu ki hem terliyordum hem nefes darlığı çekiyordum. Başımda bir ateşlenme başlıyordu, kafam bir acayip oluyordu, bir kaç kez artık bu defa herhalde aklımı kaçıracağım dedim. Sürekli bana ne oluyor diye internette dolaşırken aynen benim şikayetlerim gibi olan birisinin Uzman terapiyi tavsiye ettiğini gördüm. Hemen randevu aldım. İlk seansta durumu anlattım, terapistim daha ben hepsini anlatmadan bana neler olduğunu aynen anlattı, panik bozukluk olduğunu söyledi. Terapiden fayda gördüm ve bir süredir devam ediyorum, şimdi çok daha rahat hissediyorum. Bu panik atak farklı bir hastalık, gerçekten insanı çok zorluyor, yakınlarım sabret geçecek falan diyordu ama gerçekten insan sabretmeyi bırak yerinde duramıyor ki. Bence hiç zaman kaybetmeyin, hastane bulacağım falan derken hastalık iyice şiddetlenebiliyor,  şikayetleriniz daha başlarken Uzman terapiden randevunuzu alın ve tedavinize başlayın. Ben kendi adıma terapistime ve uzman terapiye teşekkür ederim.

Ben öyle kolay kolay hastaneye giden insanlardan değilimdir. Yaşadığım panik ataktan sonra gitmek istedim ama hastane korkusu mu dersiniz hastane fobisi mi dersiniz yenip gidemedim, ailem her ne kadar zorlasa da ne hastaneye gidebildim ne de ilaç kullanabildim. Şimdi 46 yaşındayım 19 yaşından beri bu tür belirtileri yılda 3 – 5  kez yaşarım, fakat şikayetlerim artık çok daha farklı bir boyuta evrilmeye başladı sanki. Evden bile çıkmak istemiyordum, kendimi o kadar bunalmış ve çökmüş hissediyordum ki bu duruma iyi gelen tek şey alkol kullanmaktı. Artık onu da kontrol edemez bir hale geldiğim için bir hastaneye gitmem gerekiyordu ama nafile ben hastaneye gitme korkumu yine yenemedim. Kardeşim uzman terapiden randevu almış. Terapistim panik bozukluğumun olduğunu ve bu durumun depresyona ve alkol kullanım bozukluğuna neden olmaya başladığını söyledi. Size yardım edecek insanların olduğunu bilmek çok kıymetli bir şey, terapistimin önerdiği üzere seanslarımı aksatmamaya çalışıyorum. Benim için uzun ve yorucu bir süreç olsa da iyileşmek ve bunu başardığımı görmek hayatıma farklı bir anlam kattı, bu süreçte destekleriniz için teşekkürler.

Atak geçirdiğim anda, ölümle burun buruna gelmiş gibi hissettim, o anda ölecek gibi ya da aklımı yitirecek çıldıracak gibiydim, kendimi kontrol edemiyordum.Doktora gittim, acilde bir şey bulunamadı, kardiyolojiye gönderdiler, kardiyoloji de bir şey bulamadı ve nörolojiye gönderdi. Nöroloji MR istedi, MR a gittim ama maalesef MR a giremedim. Bir akademisyen olarak MR cihazına girememek beni çok rahatsız etti. Aslında bir yandan anksiyete atağı olduğumu orada ölmeyeceğimi biliyordum, ama bir taraftan da o kadar fenalaştım ki baş edemedim. Bunun üzerine psikoterapi almaya karar verdim. Ben o zaman nereden terapi alabilirim diye araştırırken uzman terapiyi buldum ve terapiye başladım. Bu terapi ile de yendim. Şimdi buraya yorum yazıyorum, asla yalnız değilsiniz, bu tedavisi olmayan bir durum değil, bunun tedavisini yapan birçok uzman var, etrafınızda da vardır, ama isterseniz internetten direk uzman terapiye de başvurabilirsiniz, şimdiden faydalanacağınızı söyleyebilirim. Seansların internetten olması hiçbir sorun teşkil etmiyor, terapistler alanında uzman ve işini iyi yapıyorlar,  gönül rahatlığıyla tedavi olabiliyorsunuz, çok teşekkür ederim.

Doktorum gerçekten çok anlayışlı bir insan, endişelerimin ne kadar yersiz olduğunu gördüm, randevu almakta baya çekinmiştim, derdimi anlatabilir miyim, doğru ifade edebilir miyim diye, ama çekinilecek bir şey yokmuş, biraz ben anlattım birazda doktorum anlattı, zaten bu şikayetle başvuran bir çok hastayı görmüş, hastalığı çok iyi biliyordu. Önce hastaneye gittiğimde panik bozukluk teşhisi koymuşlardı ama ben psikiyatrik ilaç kullanmak istemediğim için tedaviye devam etmemiştim. Şimdi artık şikayetlerim çok arttı, kaçacak yer kalmadı, tedavi olmam lazım. Uzman terapi deki terapistim de hastalığımı ve tedaviyi tek tek anlattı, güvendim açıkcası, tedaviye devam edeceğim. İlaçsa ilaç terapi ise terapi ne gerekiyorsa yapıyorum,  Şimdi daha iyiyim, ihtiyacı olan herkese öneririm.

Merhaba, ben 32 yaşındayım, kendimi bildim bileli çocukken de çok heyecanlı ve duygularını kontrol etmekte güçlük çeken biriydim hala da kolay kolay soğukkanlı olamam. Daha önce 3 defa panik atak geçirdim bunun ikisinde uyuyordum ve atakla aniden büyük bir korku ile uyandım.  Şimdi tekrar başıma böyle bir şey gelecek diye korktuğumdan uyuyamıyorum ve çok ciddi uyku sorunlarım oluşmaya başladı. Uyuyamadığım için de sabah işe gitmekte çok zorlanıyorum ayrıca algılarım da kapalı oluyor. Ben de destek almaya karar verdim arkadaşım bana bu siteyi önerdi ve iyi ki uzman terapi ile yollarım kesişmiş şimdi hem ilaç kullanıyorum hem de seanslarım devam ediyor. Adım adım ilerlediğimi ve iyileştiğimi hissetmek bana çok büyük mutluluk veriyor, teşekkürler.

İşler planladığım gibi gitmezse ve ben de o ortamda kalmak zorunda olursam inanılmaz bir korku yaşıyordum. Daha önce de iki defa panik atak geçirdiğim için tekrar geçirme korkum oluyordu. Ben aynı zamanda iki çocuk annesi olduğum için hastaneye gitme fırsatı bulamıyordum. O yüzden uzman terapiden randevu oluşturmaya karar verdim. Terapistime bu durumu açıkladığımda kendimi çok rahatlamış hissediyordum, aslında farkettim ki yalnız değilmişim. Doktorum bana Agorafobi ve panik bozukluk teşhislerini koydu. İlk başta çok tedirgindim hiç geçecek gibi gelmiyordu ama şimdi o kadar çok rahatım ki uzun zamandır gitmediğim komşularıma ve kuzenlerime misafirliğe gidebildim. Böyle yaşayabilmek benim için bir süredir hayaldi, iyi ki varsınız.

Anneme de gençliğinde panik bozukluk teşhisi konulmuş. Ben de daha önce iki kez panik atak geçirdim, yaşayan bilir gerçekten çok kötü bir şey. O anda sanki ölecekmişim, kalp krizi geçirecekmişim gibi hissediyordum. Aynı anda hem başım dönüyordu hem de nefesim daralıyordu, boğulacakmışım gibi hissediyordum aynı zamanda midem bulanmaya başlamıştı karnıma ağrılar giriyordu. Hepsini aynı anda yaşayınca gerçekten dayanılmaz bir hale gelebiliyor ve çok korkuyorsunuz. Annemin de önerisi üzerine uzman terapide randevu oluşturdum. Doktorumla bir terapi planlaması yaptık. Şimdi artık kendimi güvende hissediyorum.

İyi hissetmek için ilk adımı şimdi at