Obsesif Kompulsif Bozukluğu'nu yenmek için ilk adımı şimdi at

Obsesfi Kompulsif Bozukluk

Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin yaşamını derinden etkileyen, karmaşık ve zorlayıcı bir ruhsal sağlık sorunudur. Sürekli tekrarlayan düşünceler ve bu düşüncelerin yarattığı yoğun kaygıyı hafifletmek için yapılan zorlayıcı davranışlar, bireyin günlük yaşamını adeta bir esaret altına alır. El yıkamaktan, kapı kontrolüne kadar süregelen bu ritüeller, yalnızca zaman kaybı değil, aynı zamanda zihinsel bir yıpranma da yaratır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

OKB, yoğun, tekrarlayan ve istenmeyen düşünceler (obsesyonlar) ile bunları bastırmak için yapılan tekrarlayıcı davranışlar (kompulsiyonlar) ile karakterizedir. Obsesyonlar, genellikle korku, endişe, kirlilik veya düzenlilik gibi konuları içerebilir. Kompulsiyonlar ise obsesyonları geçici olarak hafifletmek veya önlemek için yapılan tekrarlayıcı davranışları ifade eder. Örneğin, sürekli el yıkama, sayma, kontrol etme gibi davranışlar kompulsiyonlara örnek olarak verilebilir.

OKB Belirtileri Nedir?

OKB’nin belirtileri arasında, obsesyonların ve kompulsiyonların günlük yaşamı etkileyecek kadar sık ve yoğun olması, bu düşünceler ve davranışlarla ilişkili anksiyetenin belirgin olması yer alır. Kişi, bu obsesyon ve kompulsiyonlarla başa çıkmakta zorlanır ve genellikle bu davranışları bastırmaya çalışır.

Neden Olur?

OKB’nin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, genetik, çevresel ve nörokimyasal faktörlerin bir kombinasyonu rol oynayabilir. Özellikle serotonin düzeylerindeki dengesizliklerin OKB gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir. OKB hastalarının anne-babalarında ve diğer birinci derece akrabalarında sık olarak görülmesi hastalığın genetik olabileceğini düşündürmektedir. 

Genelde Kaç Yaşında Başlar?

OKB genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar, ancak çocukluk çağında da ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlık da önemli bir faktördür; aile bireylerinde OKB öyküsü olan kişilerde OKB gelişme riski daha yüksektir.

Görülme Sıklığı Nedir?

OKB, dünya çapında oldukça yaygın bir bozukluktur. Toplumda %1 ila %3 arasında bir yaygınlığa sahiptir ve kadınlar ile erkekler arasında benzer sıklıkta görülür.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tedavisi Nasıldır?

OKB iyileşmesi mümkündür ve kişinin semptomları hafifletmesine yardımcı olabilir. Tedavi genellikle bilişsel davranışçı terapi (BDT) ve/veya ilaç müdahelesini içerir. BDT, kişinin obsesyonları ve kompulsiyonlarıyla nasıl başa çıkacağını öğrenmesine yardımcı olurken, ilaç müdahalesi genellikle serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) gibi antidepresanları içerir. İlaç tedavisi ve terapi kombinasyonu genellikle en etkili sonuçları verir. OKB testi mevcuttur. Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL); OKB’deki takıntıların ortaya çıkardığı kaygıyı gidermek için kişinin uyguladığı davranışların düzeylerini ölçen 37 soruluk bir psikoloji testidir. Bu test sonucu kesin tıbbi sonuçlar vermez, sadece kişide OKB olup olmadığı hakkında fikir verebilir.

Obsesfi Kompulsif Bozukluk tedavisi alan danışan yorumları

İktisat bölümü ikinci sınıfa giden okula giderken arabayı vermeye başladığımız oğlum arabayı çok düzgün sürdüğü halde eve gelince “bir ara bir tümseğe girmiş gibi oldum sanki diye emin olamayıp geri mi dönsem diyordu. bende hayır oğlunm olmamıştır olsa anlardın diye rahatlatıyordum. sonra geldikten sonra kan filan var mı tamponda bir yer ezilmiş mi diye bakmaya başladı. kedi köpek ezmişte olabilirim diyordu. sonra bazen gittigi yolu geri gidip dönmeye başladı, avmde ortadaki boşluktan birini ittim mi diye avmyi arayıp bir kaza oldu mıu bugun diye sorunca tartıştık ama çok sinirleniyrdu. Sonra burasını bulduk Doktorla görüştürdüler. ilaç önerdi, yanında bazı yasaklar koydu doktoru. bizim szümüzü dinlemese de onunkinin mantığını kavrıyor. İnşallah düzelir. 

Kızım eskiden de terbiyeli kuralcı kolay utanan biriydi ama son zamanlarda giderek daha şiddetlenen şekilde bana baba babaannemlere gittiğimizde ayıp bir şey söyledim mi, seni dün şunu söylediğimde kırdım mı gibi sözler söylüyordu. kırmadın kızım deyince gerçekten mi gerçekten mi diye iki üç kez sorup, birkaç saat sonra bir daha sorup sinirlendiriyordu. Bir keresinde kızıp yeter artık söylemiyeceğim diye bağırdım.. Çok sıkıntılandı gözleri doldu lütfen söyle deyince bir rahatsızlık olduguna emin oldum. Sitedeki bilgileri sistemi inceleyince denemek istedim. Telefonla da yardımcı oldular. Şimdi tedavi planı çizilip bilişsel terapi diye bir terapi başlandı. Ödevlerini yapmakta zorlanıyor ama istekle devam ediyor. zaten çalışkandır.  psikologu bana her sordugu soruda beş kez değil üç kez cevap vermemi istedi. Anlaştık. öyle devam ediyoruz. bu hizmeti sunanlara teşekkürler. 

Kendini doğrulayan kehanet diye bir şey okumuştum. Onu okuduğumdan beri ne düşündüysem başıma gelmeye başladı. Bunun önüne geçmek için de kendimce önlemler almaya başladım. Başıma kötü şeyler gelmesin diye saçma sapan şeyler yapıyorum. Çok ayrıntılı anlatmaya gerek yok. Baya takıntılı bir insan oldum. Gittikçe de artmaya başladı. Baktımki ruhsal dengem iyice bozuluyor, bir psikologdan terapi almak için buradan randevu aldum. İyi ki de almışım, bu garip davranışları kontrol edebileceğim bir planlama yaptık. Haftada bir görüşüyoruz ve doktorum adeta benim içimi okuyormuş gibi anlıyor. Teşekkür ederim Uzman Terapi.

Babamın mesleğinden dolayı sürekli okul değiştirmek zorunda kaldım. 22 yaşında bir kız olarak yeni çevrelere ve arkadaş ortamlarına girmek beni hep germiştir. Zaten zor arkadaş ediniyorum o da sürekli olamıyor. Kendimi kasmamaya çalışsam da benim için çok zorlayıcı olabiliyor. Çok sevdiğim ve değer verdiğim anneannemin vefatı da beni derinden etkiledi. O günden sonra hangi okula gidersem gideyim ilk günden son günüme kadar sanki başıma hep kötü şeyler gelecekmiş gibi hissediyordum. Annem de benim için buradan randevu almış. Doktorumu sevdim. Ailemin yanında olduğum gibi ilk kez seanslarımda kendimi bu kadar rahat hissettim. İlaç da kullanmaya başladım. Tedavim devam ediyor. Bir çok şeye daha rahat alışmaya başladım. Korkularım ve endişelerim gittikçe azaldı. Çok teşekkürler.

Daha önce ben aynı şikayetlerle hastaneye gitmiştim ve bana doktorum Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı koymuştu. Ama verilen ilaçları kullanamadım ve verilen ödevleri yapamadım, belki de başaramayacağımı düşündüm. Tekrar hastaneye de gitmeye üşendim. Ama şikayetlerim de devam ediyordu hatta yavaş yavaş artıyordu. Bazı hareketleri tekrarlıyordum. Aslında aklıma kötü bir şey geliyordu, ‘çocuğuna şu olur’, ‘eşinin başına şu gelir’ vs. diye. Bunun olmaması için de ‘3 kere elini salla’ ya da ‘5 kere tü tü’ yap gibi bazı hareketleri yaparsam olmaz diye düşünce geliyordu. Saçma olduğunu biliyordum ama yapmadan da duramıyordum. Kimseye göstermeden yapmaya çalışıyordum, aslında genellikle aileden başka gören bilen de yoktu. Önceleri bu evde şaka konusu oluyordu. Ama gittikçe durumun ciddi olduğunu ve benim zorlandığımı gördüler. Benim büyük oğlan biraz bilgisayardan anlar. Bana internetten burayı bulmuş. İyi ki de bulmuş. Bu defa tedaviyi bırakmayacağım dedim. Bir de zaten evden olunca çok kolay oluyor. Şimdi tedaviye düzenli devam ediyorum. İnşallah daha iyi olacağım. Teşekkür ederim. 

Evime misafir kabul etmek istemiyordum. Aslında ben böyle birisi değildim, misafir ağırlamayı severdim. Ama bir gelip gitmeleri  bile beni çok yoruyordu.  Onlar gittikten sonra evi baştan aşağı temizlemek zorunda kalıyordum. Sadece bu olsa misafirler evdeyken de rahat edemiyordum ki, sürekli onların ellerini takip ediyordum, ellerini nereye sürdüler nereye sürecekler, ona bakıyordum. Misafirler eve gelir gelmez banyoya temizlenmeye gitmeleri için onları zorluyordum. Her ne kadar takıntılarımı fark ettirmemeye çalışsam da fark edilmeyecek gibi de değildi. Bir süre sonra onlar da gelmemeye başladı. Kala kala bir kaç yakınım kaldı. Bu duruma çok üzülüyordum. Annem ve kardeşlerim sürekli tedavi ol diyordu. En sonunda bir arkadaşım Uzman Terapi’den destek aldığını ve memnun kaldığını söyledi. O yanımdan uzaklaşınca hemen internete girdim, terapistimi seçtim ve randevu aldım. Bir ay oldu, terapiye başladık. Terapistim durumumu hemen anladı. Şimdi kendimi daha iyi hissediyorum. Önemli olan başlamaktı. Devamı gelecektir. Şimdiden teşekkürler. 

Çalışan bir anne olarak mükemmeliyetçi olmak gerçekten çok zorlayıcı olabiliyordu. Kontrol ve denetleme ihtiyacı gerek çalışma hayatımda gerek aile hayatımda çok yıpratıcı oldu. Ama elimden birşey gelmiyordu, engelleyemiyordum. Hatta bu konulardan dolayı eşimle bir çok kez kavga ettik. Aslında kötü bir şey istemiyorum çocuğum sınıfının en başarılısı olsun, ben işimi en iyi şekilde yapayım istiyordum.  Hayatım böyle devam ediyordu. Ama gençlikte olan arabayı kontrol etme ve park ettigim yerden emin olamama gibi bazı takıntılar geri gelmeye başlayınca bir uzmana başvurmaya karar verdim. Karşıma Uzman terapi çıktı. Sırtımdaki yükleri atmamda çok yardımcı oldu. Çok teşekkür ederim.

Ben amatör futbol oynuyorum. Maçlara çıkmadan önce yaptığım bazı totemlerim var. Bunları öylesine yapıyordum. Ama artık bazı şeyleri yapmadan, maça çıkamaz oldum. Ayakkabımı 7 kez çözüp bağlamazsam maçı kaybedeceğimizi düşünüyorum. Vefat eden babamın tesbihini öpüp alnıma koymazsam sakatlanacağımı düşünüyorum. Tesbihi öncelikle bir kez alnıma koyuyordum ve totem olduğunu düşünüyordum, ama sonra bu 7 oldu, 11 oldu, 21 oldu, derken şimdi 41 oldu. Anneme bunu anlatınca annem bunun bir totemden hastalığa dönüştüğünü söyledi. İtiraz ettim bu benim totemim istemezsem yapmam dedim. Ama yapmadan da duramadım. Hastalık olduğuna inandım ve annemin buradan bulduğu terapist ile online görüşmeye başladım. Terapiden faydalandım. Devam ediyorum. Teşekkür ederim.  

Bu aralar kafam çok karışık. Nasıl bu kadar karıştı onu da anlamadım. Düşünmesi, akıldan geçirilmesi bile ayıp olan, kendime yakıştıramadığım birçok düşünce aklıma bir anda geliyor ve zihnimden atamıyorum. Kendime sürekli günah, ayıp diye açıklasam da, sürekli kendime kızıp, söz versem de önüne geçemedim. Aileme de söyleyemedim, kimse ile de konuşamadım. Ancak internete bakarken burası dikkatimi çekti ve hemen psikolojik destek almaya başladım. Terapist ile de bu  konuları konuşmakta en başta çekiniyordum ama şunu fark ettim gerçekten uzman birisi ve benim gibi bir çok hastayla zaten daha önce bir çok kez karşılaşmış. Yine de bu konuları konuşmayı halen sevmiyorum, terapi aldığımı evdekiler duysun da istemiyorum. Evin ve benim müsait olduğum zamanlara Uzman Terapi’den seans ayarlıyorum. Benim için büyük kolaylık oldu. Çok teşekkür ederim.

Araba kullanamaz oldum. Geçen gün yanından geçtiğim direkleri saymaktan az kalsın kaza yapacaktım. Ailem de arabadaydı üstelik. O günden sonra yardım almam gerektiğini anladım. Bu iş aslında başta bana oyun gibi geldi, öylesine bir şeyleri sayarak başladı, ama gittikçe saymazsam rahatsız olmaya başladım. Ve gitgide sayacağım şeylerin sayısı arttı. Yolda giderken bastığım parkelerin sayısından, elimi kaç kez sabunladığıma kadar hemen her şeyi sayar hale geldim. Yapmazsam bir şey olmaz biliyorum ama yapmazsam da çok rahatsız oluyorum. İnternetten bu duruma bir bakayım dedim, karşıma uzman terapi çıktı. Doktorum beni ilk görüşmede hemen anladı. Çeşitli yönlendirmeleri oldu, bazı ödevler de verdi. Ben doktorumun yardımı ile bu hastalığı yeneceğimi düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler.

İyi hissetmek için ilk adımı şimdi at